Dividende

Dividendele sunt sume de bani plătite de către companii acționarilor lor ca parte a profitului realizat de acestea. În mod obișnuit, dividendele reprezintă o distribuție a profiturilor companiei către acționari sub formă de plăți în numerar sau alte active. Dividendele sunt, de obicei, plătite în funcție de numărul de acțiuni deținute de un acționar, astfel încât cu cât un acționar deține mai multe acțiuni ale unei companii, cu atât va primi o plată mai mare.

Dividendele sunt o formă importantă de remunerare pentru acționarii unei companii și pot reprezenta o sursă importantă de venit pasiv pentru investitorii cu obiective de investiții pe termen lung. De asemenea, dividendele pot fi un semnal pozitiv pentru starea financiară și viitorul unei companii, deoarece sugerează că aceasta își poate permite să distribuie profiturile în mod regulat și că se așteaptă ca aceste profituri să rămână stabile sau să crească în viitor.

Este important de menționat că nu toate companiile plătesc dividendele în mod regulat sau deloc. Unele companii preferă să reinvestească profiturile în creșterea afacerii, în loc să le distribuie acționarilor sub formă de dividende.